blank
  slo eng ger
blank
blank blank blank
blank
header_logo IAS
blank
ias@lcm.si ias@lcm.si
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
header_line_left header_line_left
Balonarski festival

»BALONARSKI FESTIVAL«

V SKLOPU MEDNARODNEGA LETALSKEGA MITINGA

IAS Maribor `08

Danes krase nebo reaktivci, ki puščajo za sabo belo sled, nekoč pa je bilo nebo ozaljšano z lepimi velikimi baloni. A ne vsepovsod, baloni niso marali katerega koli kraja, zato so si za svojo prestolnico izbrali Maribor. (Večer, 1953)

Mariborčani so se z baloni prvič srečali davnega leta 1889, ko je v Ljudskem vrtu češki artist postavil balon - Montgolfier in ga dvignil na višino 50 metrov. Druga večja senzacija je bila leta 1909, ko sta iz Celovca z zahodnim vetrom priletela nadvojvoda Peter in Jožef Ferdinand in pristala v okolici Ruš, kar je povzročilo pravo romanje ljudstva na kraj dogodka. V letu 1912 je nad Mariborom letelo kar nekaj balonov in tako so Maribor poimenovali mesto letalcev.

Tudi v našem društvu balonarjev želimo ta prvinski način letenja s premagovanjem zemeljske težnosti s pomočjo toplega zraka približati širši javnosti. Letenje s toplozračnim balonom namreč omogoča neizmerne užitke ob pogledu na prelepo pokrajino, ki počasi polzi pod teboj. Pri letenju z balonom ni nevarnosti, saj so potniki in posadka zaščiteni z varno košaro, zgrajeno po najnovejših standardih, nad njimi pa je velika kupola toplega zraka, ki je hkrati tudi varno padalo. Balon pilotira izkušen pilot, ki je kos vsaki nepredvidljivi situaciji. Zato se potniki, ki so preizkusili tovrstno letenje, vedno vračajo med nas.

Že več kot deset let člani društva vsako leto prirejamo Mednarodni balonarski festival. V zadnjih sedmih letih pokalna tekmovanja na tej prireditvi skupaj štejejo za pokal mesta Maribor.

Vsako leto je naša prireditev bolj odmevna v Slovenskem in tudi mednarodnem prostoru. Ime Maribor smo preko naše web strani in športnih in organizacijskih uspehov doma in v tujini ponesli daleč preko meja Evrope. To potrjuje tudi število medijev, ki se zanimajo za našo prireditev, upamo, da se jim pridružite tudi vi. Tuji balonarji se v naše mesto radi vračajo in vsako leto prihajajo novi. Naslednje leto je stota obletnica pristanka prvega balona v Mariborski regiji, približuje pa se leto 2012, ko so pred stotimi leti Maribor poimenovali mesto letalcev in ustanovili prvi balonarski klub. Vzlic tega smo v našem društvu ponosni da nadaljujemo to tradicijo.

V Evropi lahko na prste ene roke preštejete mesta , ki se lahko ponašajo s takšno tradicijo. Organizatorjev takšnih prireditev v Sloveniji ni niti za eno roko, tako veliki in obiskani smo samo mi.

Trudimo se, skozi naše aktivnosti, da Mariboru povrnemo naziv izpred 100 let.

Iz tega naslova smo se na povabilo Letalskega centra Maribor v sklopu MEDNARODNEGA LETALSKEGA MITINGA 2008 – IAS MARIBOR ’08 odzvali in prevzeli organizacijo balonarskega dela prireditve. Potrjena je udeležba večine toplozračnih balonov letečih v R Sloveniji, prihod udeležencev mednarodnega Balon relija na Hrvaškem, ter nekaj demo balonov proizvajalcev. Skupaj pričakujemo preko trideset balonov, ki bodo krasili jutra in popoldneve v času prireditve nad širšo okolico.


UDELEŽENCI


PROGRAM LETENJA


OBRAZEC ZA PRIJAVO BALONA
10
11
12
13
Copyright © 2008 O avtorjih
blank
blank blank blank