blank
  slo eng ger
blank
blank blank blank
blank
header_logo IAS
blank
ias@lcm.si ias@lcm.si
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
header_line_left header_line_left
Piloti

Peter Podlunšek
Peter Podlunšek Peter Podlunšek, akrobatski pilot Aerokluba Murska Sobota, kroji vrh v tej disciplini in se ponaša z vrhunskimi dosežki v državnem in mednarodnem merilu.

Želja po letenju je v njem prisotna že od prvih razredov osnovne šole. Najprej je izdeloval modele letal pri modelarskem krožku, šestnajstleten zaključil tečaj za pilota jadralnega letala, pri enaindvajsetih pa že šolanje za pilota motornega letala. Z akrobatskim letenjem je pričel leta 1994 in pod vodstvom svojega prijatelja ter izkušenega akrobatskega pilota hitro napredoval. Tako je že leta 1996 na svojem prvem državnem prvenstvu v akrobatskem letenju dosegel 3. mesto. Sprva je letel s klubskim letalom Zlin 50M, ko pa je to postalo premalo zmogljivo za njegove želje, je leta 1999 kupil svoje letalo EXTRA 230. Z njim je leta 2000 na mitingu v Cerkljah doživel okvaro, ki mu je vzela skoraj dve letalski sezoni. V tem času je v njem dozorela odločitev za nakup novega akrobatskega letala, tokrat modela, ki sodi v sam svetovni vrh akrobatskih letal. Leta 2003 je izbral vrhunsko dvosedežno akrobatsko letalo EXTRA 300L z osupljivimi tehničnimi lastnostmi. Z njo je dosegel odlične rezultate na državnih in mednarodnih prvenstvih in se povzpel med najbolj izurjene airshow-pilote.

V dvajsetih letih je Peter Podlunšek naletel blizu 1000 ur, od tega 450 ur akrobatskega letenja. V zadnjih štirih letih je sodeloval na več kot 150 letalskih prireditvah doma in na tujem. Njegove nastope odlikuje dinamičen in pester program, ki vključuje najzahtevnejše akrobatske figure. Z njimi vedno znova dokazuje svojo vrhunsko izurjenost. Posebnost njegovih nastopov so žiroskopske figure – vrtenje letala okrog vseh treh osi hkrati – ter izvedba tudi najtežjih figur na zelo majhni višini. Peter Podlunšek je trenutno edini slovenski pilot, ki obvladuje žiroskopske figure iz vsakega položaja letala.
2
3
4
blank
blank
blank
Peggy Krainz
Peggy Krainz 37 letna Peggy Krainz iz pilotske kabine pleže od leta 1999, pilotsko licencno pa je pridobila že leta 1997. Kot kaskaderka sodeluje tudi v filmski industriji. Nastopala je v TV seriji HeliCops ˝Himmelstürmer˝ na televiziji SAT 1.
Svoje sanje je uresničila s pridobitvijo letala Boeing Stearman PT-17 ter z ustanovitvijo svojega ‘‘Wing-Walking‘‘ tima.
Njen partner Friedrich Walentin (45) je profesionalni pilot.

Letalo leti s hitrostjo med 130 in 240 km/h. Na poletanju in pristajanju Peggy sedi v sprednjem delu kabine. Po poletanju izstopi iz kabine in spleže na zgornje krilo ter med levi krili. S pilotom komunicirata s pomočjo kretenj z rokami, kar pomeni da sta 100% usklajena in si zaupata. Na letalo je pritrjena s tanko jekleno vrvjo. Na zgornjem krilu si pomaga z ˝Wing-Walking˝ stojalom, med levima kriloma pa si pomaga samo z lastno mišično močjo.
8
9
blank
blank
blank
Jadralna Sekcija LCM
Jadralna sekcija Letalskega centra Maribor se bo na IAS Maribor `08 predstavila z dvema točkama - THE BLANIK DANCE ali "plesom Blanikov" kjer bosta pilota prikazala usklajen akrobatski program in s preletom formacije treh visokosposobnih enosedežnih jadralnih letal. Z Blaniki L-13 bosta ob spremljavi glasbe in dimnih efektov nastopila pilota Martin Grošelj - IBA in Robi Hriberšek - Hriberšek.

V preletu v formaciji bodo leteli piloti Robert šlaus - CRNI, Gregor Bezjak - BEZO in Blaž Hudernik - MALI na jadralnih letalih Elan DG-303 - MM, Elan DG-101 - M7 in Elan DG-101 - M9.
1_l
2_l
3_l
4_l
5_l
20
21
22
23
24
25
26
Copyright © 2008 O avtorjih
blank
blank blank blank