blank
  slo eng ger
blank
blank blank blank
blank
header_logo IAS
blank
ias@lcm.si ias@lcm.si
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
header_line_left header_line_left
Combat Flight Modelarjev

Tekmovanje v zračnih bojih z radijsko vodenimi modeli letal iz prve ali druge svetovne vojne

Zamisli si ....

Čelo se ti oznoji ko opaziš, kako ME109 bliskovito šine mimo tvojega Spitfireja. Le za las te je zgrešil in sedaj se hitro oddaljuje. Krmilno palico porineš nežno naprej in usmeriš letalo v plitvo pikiranje, da nabereš hitrost. S četrtinskim lupingom in ostrim obratom v desno je tvoj Spitfire nenadoma tik za ME109. Val olajšanja te oblije, kajti nenadoma si se iz žrtve prelevil v lovca ....

Ne! To ni računalniška igrica! Letala so pomanjšane makete lovcev iz druge svetovne vojne. V bitki, kjer drug drugemu lovimo dvanajst metrov dolg trak, smo lahko zmagovalci ali poraženci. Če napravimo napako, se model razbije in nihče nas ne sprašuje: "Do you wanna play another game?"

Sodelovanje v zračnem boju je za stopnjo zahtevnejše kot običajno letenje. Težavnost je v tem, da mora pilot ves čas opazovati svoj model, da ga lahko zanesljivo upravlja. Istočasno se mora izogibati napadom nasprotnikov, loviti svoje žrtve in paziti na varnostno črto. Vse to zahteva dober občutek za prostor, pilotiranje brez veliko razmišljanja, dobre reflekse, sposobnost koncentracije, dober vid, preudarnost in odločnost med celo tekmo. Poleg tega je pomemben tudi zanesljiv in konkurenčen model, dober pomočnik in prava taktika v pravem trenutku. Vsaka malenkost lahko odloči, kdo bo koga. Tekme so polne razburljivih dogodkov in bliskovitih preobratov. Zato ni čudno, da večina pilotov, ki se je preizkusila v zračnem boju, trdi, da v letalskem modelarstvu ni nič bolj zabavnega kot ravno udeležba na dobri tekmi. Modeli, ki švigajo po zraku in hlastajo po trakovih nasprotnikov, tudi gledalcev ne puščajo ravnodušnih.

Letos bo ta modelarska disciplina predstavljena tudi na Mednarodnem letalskem mitingu in sicer v petek, 13. junija.

Pri disciplini WW2 modelarji letijo s polmaketami letal iz druge svetovne vojne, oziroma izdelane med letoma '35 in '45, in ki so resnično poletela. Izdelana so v merilu 1:12. Vsako letalo v zraku za seboj vleče 12 m dolg papirnat trak. Točke pridobivamo tako, da skušamo nasprotniku trak odrezati, obenem pa se trudimo, da ga nihče ne odreže nam. Vsak pilot seveda dobi tudi časovne točke. Posamezen turnus traja 7 minut, hkrati pa tekmuje 7 pilotov.

Modeli so precej hitri, hitrosti presegajo 120km/h.

Disciplina WW1 pa prikazije polmakete letal iz prve vojne, v merilu 1:8. Večina jih je dvokrilcev, najde se tudi kat trokrilnik. Zaradi čimvečje podobnosti je večina modelov opremljena s 4-taktnimi motorji, ki dajo poseben zvok. Pogon je dimenzioniran tako, da model ne preseže hitrosti 60 km/h. Vsi modeli so opremljeni tudi s 15 m dolgim trakom, zaradi česar so še počasnejši. Kakor pri WW2 tudi tukaj rez nasprotnikovega traku prinaša točke, čeprav je povdarek na zadevanju zemeljskih ciljev. Leti se namreč bolj mirno, ne toliko "na nož". Zemeljski cilji so 1 m visoke stiroporne palice, cilj pa je z nizkim preletom zadeti in podreti tako palico. Zaradi precej pisanih barvnih shem, ki so jih imela letala v prvi vojni, je WW1 bitka precej prijetna na pogled.

Tudi tukaj posamezna bitka traja 7 minut in hkrati tekmuje največ 7 pilotov.
mod1
mod2
mod3
Copyright © 2008 O avtorjih
blank
blank blank blank