blank
  slo eng ger
blank
blank blank blank
blank
header_logo IAS
blank
ias@lcm.si ias@lcm.si
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
header_line_left header_line_left
Letalski Center Maribor

Letalstvo v Mariboru

Prvi začetki letalstva v tem delu Slovenije segajo v davno leto 1889, pričeli pa so se s poleti z baloni nad Mariborom. Leta 1903 so trije mladi bratje , ki so študirali v Gradcu, zgradili posebno letalo in ga predstavili v Mariboru. Žal se je pri preizkusu razbilo, zaradi česar je zanimanje za letalstvo v Mariboru za nekaj let zamrlo. Avgusta 1909 je bil ves Maribor na nogah, ko sta v bližini Ruš s svojim balonom pristala nadvojvoda Peter in Jožef Ferdinand. Leta 1910 je mlad športnik - češkega rodu Rziha sam zgradil kar nekaj letal. Z enim je celo poletel s hriba v Kamnici, njegovi drugi poskusi pa niso bili uspešni predvsem zaradi neizkušenosti. Leta 1912 je na območju Maribora zabeleženih več različnih poizkusov letenja z različnimi letalnimi napravami. Najuspešnejši so bili poleti z baloni, ki jih je bilo v Mariboru kar nekaj.

Eskadrilja generala Maistra je bila ustanovljena po razpadu avstroogrske monarhije. V Mariboru je bila leta 1918 nastanjena avstrijska vojaška enota. Ob odhodu iz Maribora pa so žal odpeljali in uničili ves letalski material. 4 novembra 1918 je letalski poročnik Emil Grizolt zasedel tezenski vojaški poligon, kjer je ostalo pet hangarjev. Pričel je zbirati razne letalske dele ter jih pošiljati v Ljubljano. Vojaška uprava v Ljubljani je kmalu spoznala, da bi letalska enota v Mariboru lahko odločilno vplivala na boje za Koroško in Prekmurje. Sestavili so štiri dvosede Veliki Brandenburg in štiri dvosede Uci. Ta letalska enota je opravila vrsto pomembnih vojaških operacij. 6. oktobra 1919 je bila enota razpuščena, letala in hangarji pa so bili premeščeni v Zagreb. Tretje obdobje mariborskega letalstva se je začelo sorazmerno pozno - 20. decembra 1927 je dr. Josipu Tominšku uspelo ustanoviti aeroklub »Naša krila«.

Tega dne so se začeli kazati zametki današnjega Letalskega centra v Mariboru. Ob ustanovitvi aerokluba leta 1927 se je pojavila želja, da bi imel Maribor letalsko progo - Avstrija – Slovenija - Italija in Maribor – Zagreb - Beograd. Prva letalska pošta je bila opravljena z jadralnim letalom, ki ga je vleklo motorno letalo iz Gradca v Maribor. Prvi padalski skok v Mariboru pa je bil izveden 27. oktobra 1913 na aeromitingu, ki sig a je ogledalo več kot 16.000 obiskovalcev.V letih pred 2. Svetovno vojno je bilo v Mariboru zgrajeno skupno 14 jadralnih letal. V letih 1936 in 1937 je Maribor dobil bitko za letališče - vojaško vadbišče na Teznem so namreč - odstopili aeroklubu za potrebe civilnega letalstva. Letališče pa uvrstili med pomožna letališča v Jugoslaviji in ga tudi registrirali kot mednarodno letališče. Letalska dejavnost med drugo svetovno vojno je bila podrejena vojaškim potrebam nemške vojske. Leta 1945 je nemški okupator zapustil Maribor. Letalci Maribora pa so se ponovno znašli na samem začetku svoje poti. Toda močna volja in zagnanost je premagala vse ovire. Že leta 1946 je uspelo letalskim zagnancem zbrati nekaj jadralnih letal, dobili pa so tudi - motorno letalo Fizir in ruski Polikarpov PO-2. Ker je bilo tezensko letališče neprimerno za nove potrebe aerokluba, se je Letalski center preselil na sedanjo lokacijo, v Skoke pri Mariboru. Ob njem je bilo leta 1976 zgrajeno prvo - mednarodno letališče – Aerodrom Maribor.

Letalski center Maribor v svojih sekcijah, jadralni, motorni, modelarski,padalski in sekciji ultralahkega letenja, združuje več kot 200 članov . Letalska flota kluba šteje 9 motornih letal, ultralahko letalo , enajst jadralnih letal in več sodobnih padal.Letenje in padalski skoki se izvajajo večinoma na letališču v Mariboru, pri preletih pa se koristijo tudi druga letališča po Sloveniji in v tujini. V vseh sekcijah Letalskega centra Maribor organiziramo lastno šolanje kandidatov. V športnem klubu imamo vrhunsko usposobljene inštruktorje, ki svoja bogata znanja prenašajo na bodoče letalce in padalce. Med izšolanim kadrom našega letalskega centra najdemo danes vrhunske športnike letalce – tekmovalce, nekaj naših članov pa je nadaljevalo izobraževanje in odšlo med poklicne pilote. Posebej zanimiva je tudi orientacija in dejavnost Letalskega centra Maribor na področju letalske obrambe proti toči. Letalski center se je prvi v Sloveniji že v osemdesetih letih odločil za takšno obrambo. Ta dejavnost se uspešno, sicer z manjšimi prekinitvami izvaja tudi danes.

V letalskem centru tudi nečlanom nudimo letalske dejavnosti.. Tako se lahko naši gostje odločijo za panoramske in druge polete z motornimi in ultralahkim letalom, poletijo lahko tudi z jadralnim letalom ali pa izberejo - padalski skok, seveda v tandemu z izkušenim padalcem – inštrukturjem.

Letalski center Maribor sodeluje na raznih športnih prireditvah, mitingih in drugih dogodkih, kamor je povabljen. Posebej odmevni so športni vikendi Maribora, dnevi odprtih vrat, predvsem pa letalski mitingi na domačem letališču. Zadnjega smo uspešno organizirali leta 1996 in upamo, da bomo uspešni tudi pri organizaciji velikega aeromitinga naslednje leto. Vrata Letalskega centra Maribor so vedno odprta za vse obiskovalce in prijatelje letenja. Razveselimo se vsakega obiska, še posebej pa smo veseli tistih, ki se bodo v prihodnosti odločili za letalstvo in se nam pridružili.Tako se bo nadaljevala že potrjena 80-letna zgodovinska tradicija in nesporno dejstvo, da spada Maribor s svojo okolico med letalsko in tehnično najrazvitejša področja v Evropi in svetu.

LC Maribor, september 2007
5
1
2
3
4
6
Copyright © 2008 O avtorjih
blank
blank blank blank