blank
  slo eng ger
blank
blank blank blank
blank
header_logo IAS
blank
ias@lcm.si ias@lcm.si
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
header_line_left header_line_left
O letalskem mitingu

Z velikim veseljem sporočamo, da bo 13. 14. in 15. junija na mariborskem mednarodnem letališču, v organizaciji Letalskega centra Maribor, potekal mednarodni letalski miting IAS Maribor ’08 (International Air Show Maribor '08) posvečen prvemu poletu prvega slovenskega pilota Edvarda Rusjana pred 99 leti.

Z IAS Maribor ’08 obeležujemo tudi 80. obletnico obstoja in delovanja Letalskega centra Maribor, najstarejšega in največjega aerokluba v Sloveniji, ter 30. obletnico delovanja Aerodroma Maribor. IAS MARIBOR '08 je največji letalski dogodek v zgodovini Slovenije z več kot 100 nastopajočimi vojaškimi in civilnimi letali in zračnimi plovili iz Slovenije in tujine. Je eden od zaključnih dogodkov v času predsedovanja Slovenije Evropski Uniji v letu 2008. V času letalskega mitinga, 15.junija, se bo po sklepu vlade RS Letališče Maribor tudi uradno preimenovalo v Letališče Edvarda Rusjana Maribor.

Predstavniki vojaških letalstev iz Slovenije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške, Rusije, Nemčije, Francije, Velike Britanije, Turčije in Portugalske se nam bodo predstavili s svojimi najboljšimi letali in helikopterji. Predstavila se bo tudi vrhunska vojaška letalska akrobatska skupina. V sodelovanju s Slovensko vojsko in MORS bomo obeležili tudi 90. obletnico ustanovitve Eskadrilje generala Rudolfa Maistra v Mariboru.

Akrobatsko tekmovanje “Peter Podlunšek Challenge”, v katerem tekmujejo najboljši evropski akrobatski piloti in letala, bo predstavljalo edinstven del IAS ’08. Lovska letala iz 2. svetovne vojne, leteča replika Edvard Rusjanovega letala iz leta 1909 imenovana Eda V, komercialno letalstvo, drzni padalci in spretni piloti balonov bodo ob vrhunskih vojaških predstavitvah dopolnile prireditev in zagotavljajo vse pogoje za neponovljivo, nepozabno in enkratno letalsko in družabno doživetje.

Letalski Center Maribor je glavni organizator IAS Maribor '08 in koordinacijsko telo med Letališčem Maribor, Mestno občino Maribor, Slovensko vojsko ter MORS in združuje vse načrtovane aktivnosti. Organizatorji pričakujemo iz Slovenije in tujine.1
1
1
Copyright © 2008 O avtorjih
blank
blank blank blank